U bent hier
Opinie: Financiering van de lokale politie: een zoveelste verdoken transfer!
Uit een studie van Dexia over de financiering van de politiezones, gebaseerd op de geëxtrapoleerde financiële gegevens van de begrotingen 2011, blijkt dat elke Belg in 2011 gemiddeld 228 euro betaalde voor de werking van de lokale politie (ter vergelijking: in 2005 ging het om 201 euro). In Vlaanderen komt dit neer op 204 euro per inwoner. In Wallonië geeft men 216 euro uit per inwoner, in het Brussels gewest loopt dit zelfs op tot 407 euro per inwoner.
Maar wie de cijfers nader bekijkt, merkt een aantal eigenaardigheden. Elke politiezone heeft 2 belangrijke financieringsbronnen: de gemeentelijke toelage (61%) en de federale toelage (38%). De gemeentelijke toelage is de belangrijkste: alle Belgische gemeenten geven samen in totaal 1,51 miljard euro uit aan de lokale politie. Dit is 140 euro per inwoner, met grote verschillen per gewest en afhankelijk van de verstedelijkingsgraad van de zone. De Brusselse gemeenten geven 273 euro per inwoner, meer dan het dubbele van de Vlaamse (129 euro) en Waalse (117 euro) gemeenten.
De federale overheid stelt op zijn beurt 942,6 miljoen euro ter beschikking van de 195 politiezones. Dit komt neer op een gemiddelde van 87 euro per inwoner, met evenwel opnieuw grote verschillen tussen de gewesten. De Vlaamse zones ontvangen gemiddeld 72 euro per inwoner van de federale overheid, bij de Brusselse zones loopt dit op tot 134 euro en bij de Waalse zones tot 98 euro.
Dus:
- De Vlaamse gemeenten geven 129 euro per inwoner aan de lokale politie, de Waalse gemeenten geven slechts 117 euro.
- De federale overheid geeft aan de Vlaamse politie 72 euro per inwoner, terwijl de Waalse politie niet minder dan 98 euro ontvangt van de federale overheid
Opnieuw een verdoken transfer van financiële middelen!
John De Vlaminck
Secretaris N-VA Merelbeke en korpschef op rust