Na schorsing Raad van State halfslachtige herstructurering die kinderen wegpest

Op 29 augustus 2013, over deze onderwerpen: Onderwijs

Nadat de Raad van State de herstructurering van de basisschool Bergwegel schorste, dachten wij dat er tijd zou zijn voor een sereen debat waarin naar een oplossing kon worden gezocht waarvan zowel ouders, kinderen als ons gemeentelijk onderwijs beter van werden. Niets van dat. Het college wilde een halfslachtige herstructurering doordrukken dat op geen enkele andere manier kan worden geïnterpreteerd dan een poging om de kinderen en ouders uit de lagere school in de Bergwegel weg te pesten. Gelukkig kwam op 29 augustus – en dus net op tijd – een compromis uit de bus en werd beslist een participatietraject op te starten. Met dank aan de stevige oppositie van N-VA Merelbeke.

Wat doe je als gemeentebestuur wanneer de Raad van State een herstructurering schorst? Je denkt na. Je herbekijkt je plannen en je poogt een sereen debat op te zetten om tot een verbeterd voorstel te komen.

Maar niet in Merelbeke. Wat het college met de Bergwegel van plan was, tart elke verbeelding. Ok, ze zouden de Raad van State volgen en het basisonderwijs in de Bergwegel in stand houden. Maar op een zodanig draconische manier dat ouders en kinderen wellicht zelf zouden beslissing de school te verlaten. Wegpesten dus!

Hoe?

  • Het basisonderwijs in de Bergwegel zou worden herleid van 4 tot 3 graadklassen.
  • De nagelnieuwe elektronische schoolborden zijn uitsluitend voor de Kloosterstraat bestemd.
  • De meest ervaren leerkrachten verhuizen stuk voor stuk naar de Kloosterstraat.

Kortom, een stiefmoederlijke behandeling voor al wie zijn kinderen naar de basisschool in de Bergwegel durft sturen. Schandalig.

 

Compromis uit wanhoop

Dit voorstel werd trouwens gedaan amper één week voor het begin van het schooljaar. De start van het schooljaar dreigde zo in totale chaos te verlopen.

Ten einde raad probeerde de actiegroep van de ouders het schepencollege nog tot een compromis te bewegen. Uiteindelijk bestaat dat compromis eruit dat er een halftijdse leerkracht extra bijkomt voor de Bergwegel. De ouders waren zo wanhopig in het zicht van het nieuwe schooljaar dat ze het college de hand reikten met een erg beperkt compromisvoorstel om voor hun kinderen toch nog een beetje dat schooljaar te redden.

N-VA Merelbeke blijft betreuren dat dit schepencollege is afgestapt van de politieke cultuur in Merelbeke om alle beslissingen over het onderwijs met unanimiteit in de gemeenteraad te nemen. Het heeft geleid tot een reeks van miskleunen die nog lang zullen nazinderen in ons gemeentelijk onderwijs.

 

Nieuwe kans?

Dit schooljaar is dus grotendeels verloren. Maar de schoolraad en het gemeenbestuur krijgen nu een nieuwe kans om het debat over de toekomst van ons onderwijs en dan vooral in de Bergwegel ten gronde te voeren. We hopen dat het stof nu kan gaan liggen en het gemeentebestuur en de schoolraad op een serene manier de juiste beslissingen kunnen nemen voor ons gemeentelijk onderwijs. N-VA Merelbeke zal zich daarbij constructief blijven opstellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is