U bent hier
Onveilige verkeerssituatie aan de nieuwe bergwijkbrug
De nieuwe Bergwijkbrug over de Ringvaart aan de Fraterstraat, zo goed als volledig gefinancierd door Europese subsidies, het Vlaamse Gewest en de provincie Oost-Vlaanderen is helemaal niet zo veilig als men aanvankelijk dacht. Op de gemeenteraad van 25.1.2022 hield gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) hierover een tussenkomst. De oude brug over de Ringvaart aan de Fraterstraat was veilig voor voetgangers wegens de aanwezigheid van een verhoogd voetpad, maar onveilig voor fietsers die gemengd werden met het gemotoriseerd verkeer. De nieuwe brug over de Ringvaart aan de Fraterstraat is zeer veilig voor fietsers, maar onveilig voor voetgangers. Op de afzonderlijke fietsersbrug ontbreekt een zebrapad of een signalisatie voor het voetgangersgedeelte. Bovendien is het voetpad op de aansluiting van de nieuwe Ringvaartbrug met de Fraterstraat deels ingenomen door de aangelanden die er hun auto’s op parkeren. Hierover werden volgende vragen gesteld aan het schepencollege:
- Kan er een zebrapad of een duidelijke signalisatie worden aangebracht op de fietsersbrug waar de voetgangers voorrang hebben op de fietsers?
- Kan de wederrechtelijke inneming van het openbaar domein door de aangelanden van het fietspad langs de Fraterstraat dat uitgeeft op de nieuwe fietsersbrug ongedaan gemaakt worden?
Schepen van openbare werken Pascal Rousseau (CD&V) antwoordde dat de signalisatie voor de voetgangers op de fietsersbrug nog niet kon worden aangebracht omdat om technische reden dit nog niet mogelijk was omwille van de wintertemperatuur. Over de inname van een deel van het openbaar domein door de aangelanden, waardoor het nieuwe voetpad dat uitgeeft op de nieuwe brug amper 30 cm breed is, beweerde de schepen dat er helemaal geen inname was van het openbaar domein door de private aangelanden, maar dat de openbare verlichtingspaal zich op privaat domein bevond. Openbare verlichtingspalen worden normaal steeds op openbaar domein geplaatst. Hij gaf toe dat er momenteel geen voldoende breed en volwaardig fietspad was en dat met de distributienetbeheerder Fluvius zal onderhandeld worden om de openbare verlichtingspaal te verplaatsen zodat een volwaardig voetpad kan gerealiseerd worden. Raadslid Guido Mortier (N-VA) drong aan dat er desnoods tot onteigening van een deel van de voortuinstrook van de private aangelanden moet worden overgegaan om een veilig en voldoende breed voetpad te kunnen realiseren.